Marka isimlendirme süreci sırasında izlenmesi gereken ideal adımlar şu şekilde olmalıdır. Marka adı ya da firma adı belirlerken, bu sürecin her basamağı titizlikle ele alınmalıdır.

1. Stratejik Çalışma: Markanın sahip olduğu değerlere ilişkin stratejik bir çalışmayla işe başlanır. Marka kime hitap edecek? Nasıl bir hedef kitle için yaratılacak? Bu hedef kitlenin temel özellikleri nelerdir?

2. Rakip Çalışması: Sektördeki rakiplerin isimleri ve isimlendirme metodolojileri analiz edilir. Sektöre has bir ek ya da kısaltma olup olmadığı incelenir. Örneğin sürülebilir çikolata kategorisi genelde kelime sonunda “elle, ella” gibi ifadeler kullanır.

3. Semantik Çalışma: Markanın anamlı olup olmayacağı, hangi dillerde anlamlı olacağı, okunma zorluk durumu, fonetik uyum durumu ortaya çıkarılır.

4. Morfolojik Çalışma: Marka nerelere uygulanacak? Buna bağlı olarak uzunluğu kaç harf ya da kaç heceden oluşacak? Özetle şeklen marka neye benzeyecek belirlenir.

5. Kavramsal Çalışma: Markanın sahip olduğu değerler belirlendikten sonra bu değerler çerçevesindeki kavramlar keşfedilir. Örneğin “sağlık” vaat eden bir marka söz konusuysa “Akyuvar” anahtar kelimeler arasına girer. Tüm bu kavramlar listelenerek beyin fırtınası yapılır. Bu kavramların başarıya ulaşması için derinlemesine detayına inilmelidir.

6. Yaratım Çalışması: Tüm bu kavramlardan markanın semantik ve morfolojik yapısına uygun isimler türetilir. Olabildiğince fazla alternatif ve benzer isimlerin farklı alternatifleri türetilir. Jenerikleşmiş isimlerden uzak durulur. Çok kullanılan ve bilindik kelimelerin kendisinden uzak durulur. Onlar bozularak ya da başka kelimelerle birleştirilerek isimler türetilir.

7. Tescil Kontrol Çalışması: Bulunan isimlerin TPE üzerinden hangi sınıflarda tescili yapılacaksa o sınıflara ilişkin marka tescil kontrolleri yapılır. Burada bir fikri haklar ofisinden marka tescili konusunda destek almakta fayda vardır.

8. Detaylı Kontrol Çalışması: Tescile uygun olan isimlerin, domain ve sosyal medya hesap kontrolleri yapılır. Arama motorunda detaylı aramalar yapılarak markanın olumsuz bir anlamı olmaması sağlanır (Örn: Bir Pornoyıldızının soyadı olması gibi olumsuz durumlar önlenir)

9. Tescil Çalışması: Marka tescil başvurusu yapılır. Başvuru belgesi “.com.tr” adresinin alınması için yeterlidir.

10. Marka Kimlik Brifi: Markanın sahip olması gereken görsel kimliğe dair brif verilir. Bu brif logo ve kurumsal kimlik unsurlarının neler içermesi gerektiğine dair yol gösterir.