Marka ismi “iyi” ya da “kötü” olarak değil “doğru” ya da “yanlış” olarak ifade edilmelidir. Çünkü marka ismi işletmenin en önemli yatırım kalemidir. Ve bu yatırımın doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Fabrikada üretim için alınan CNC makine ne kadar teknik analiz ve değerlendirme ile alınıyorsa marka ismi de o kadar teknik bir şekilde oluşturulmalıdır. Elbette yaratıcılık önemlidir ancak teknik şartları sağlamayan bir yaratıcılık “fantazi” olarak ifade edilir.

Doğru bir marka ismi koyarken ilk iş olarak ismi bulmaya çalışmak yerine bu sayfadaki süreçler takip edilerek bir çalışma yapılmalıdır. Aşağıda bazı doğru ve yanlış marka isimlerini nedenleri ile açıkladık.

Biz nasıl yapıyoruz? Öğrenmek için tıklayın.

Doğru Marka İsmi Nasıl Olmalıdır:

Doğru bir marka isminde bulunması gereken özellikler şunlardır.

  1. Hedef kitlenin okuyup algılayabileceği isimlerdir. 60 yaşındaki bir insana ya da bir çocuğa erişmek istiyorsanız isminiz uzaktan ve kolay okunabilir olmalıdır.
  2. Uygulama yüzeyine uygun olmalıdır. Dik bir ambalaja sahipseniz uzun bir isim seçmek doğru olmaz. Ya da küçük bir ürün üstünde yer alacaksa okunaklı olması gerekir. Coca-Cola bugün pazara çıkacak olsa bu ismi seçmeyebilirdi.
  3. Rakiplerden ayrışmalıdır. Pazarda hali hazırda faaliyet gösteren markalarla karışmamalıdır. Özellikle ismin baş kısmının aynı olması ayrışmada çok büyük sorunlar yaratır. Bu gün süt ürünleri pazarına Süt… ile başlayan bir isimle girmek akıllıca değildir.
  4. Stratejisini ortaya koymalıdır. Marka bir vaat taşımalıdır ve isim de o vaatten beslenirse güçlü bir başlangıç yapmış olur.
  5. Hedef pazarlarda yanlış anlamlara gelmesinden kaçınılmalıdır. Bazı kelimeler bazı dillerde olumsuz anlama gelebilir ya da olumsuz bir içerikle eş duruma düşebilir. Bir katilin soyadı olabilir ya da argoda bir küfür olabilir. İnternet bu tarz örneklerle doludur, bunlara bir yenisi eklenmemelidir.
  6. Marka kişiliğine uygun olmalıdır. Daha maskülen ve erkeksi bir marka yaratmışsak bu ismin o, s, y gibi yumuşak harflerden değil, sert diş ve dudak ünsüzlerinden oluşması gerekir. T, k, ç, z gibi harfler seçilmelidir. Öte yandan bir çocuk ürünü çocukların konuşma dilinde çokça kullandığı harflerden oluşmalıdır.

Doğru Marka İsimlerine Örnek:

hepsiburada.com: Markanın adı vaadini tam olarak ortaya koyacak şekilde ifade edilmiştir. Marka için fazladan bir slogana dahi ihtiyaç yoktur.

didi: Markanın adı, ürünün dik ambalajı üzerine kolayca yazılacak ve kolayca söylenerek hatırda kalacak şekilde yaratılıştır. Öte yandan satış rakamları da gösteriyor ki daha çok üst segmente yönelik bir ürün olan buzlu çay, Didi sayesinde orta segmente yayılmış ve marka hem pazarı büyütmüş hem de köklü rakiplerinden hatırı sayılır bir pay çalmıştır.

Telve: Arçelik’in Türk Kahvesi üreten marka için bulduğu isim kahvenin doğasından beslenen ve onu çağrıştıran, aynı zamanda Türkçe olması nedeniyle de Türk Kahvesiyle uyumlu bir isimdir.

Bakraç: Yoğurduyla ön plana çıkan, geleneksel lezzetleri ön planda tutan bir markanın vaadine uygun bir marka.

Yanlış Marka İsimlerine Örnek:

Burger+…: Yemeksepeti.com’da İstanbul içine servis yapan ve adı Burger ile başlayan 17 adet marka varken 18. markanın adını da Burger ile başlayacak şekilde koymak yanlıştır. Bu listedeki markalardan pek çoğu yanlış isimlendirme yapmıştır (Lider marka olan Burger King hariç).

AMK: AMK markası yasaya uygun bir marka olmadığı için yanlıştır. Yasadaki bir boşluktan faydalanan markanın durumu ekteki yazıda ele alınmıştır. İlerleyen zamanlarda bir Cumhuriyet Savcısı dava açıp markanın kaldırılmasını isteyebilir.

Cola Turka: Fazla etnik köken içeren bir marka ismi olduğu için yanlıştır. Hem ülke imajından hem de ülkeler arası ilişkilerden çok etkilenir. Global bir marka olması zordur. İsim kendi başına ülke dışına çıkıldığında bir değer önermez.