Sorun

Konya Büyükşehir Belediyesi şehirdeki ağırlama mekanı ihtiyacını karşılamak için yeni bir marka oluşturmak istiyordu. Belediye iştiraklerinden Konbeltaş, Konya Millet Bahçesi içinde yer alan restoranı şehrin ihtiyaçlarına uygun bir ağırlama mekanına dönüştürmeyi amaçlıyordu. Bu doğrultuda Goodjob’dan yeni marka yaratma konusunda marka danışmanlığı hizmeti talep edildi. Kapsam içinde marka stratejisi oluşturma, stratejiye uygun marka ismi yaratma ve görsel kimlik tasarımı yer alıyordu.

Çözüm

Öncelikli olarak Goodjob, marka danışmanlığı projesi kapsamında, Konya’da etnografik araştırmalar gerçekleştirdi. Sektör ileri gelenleri ve akademisyenlerle Marka Simülatörü workshopu düzenledi. Literatür taraması yaparak bölgenin kültürel mirası ve Selçuklu’ya dayanan mutfak kültürü analiz edildi. Diğer yandan otantiklik düzeyine dair önemli tespitler yapıldı ve kararlar verildi. Eski olmak ve köklü olmak arasındaki sınır net bir şekilde çizildi. Köklü ama aynı zamanda son derece modern bir marka yaratıldı.

Tüm bunları sentezleyerek Selçuklu mutfağıyla güçlü bir bağ kuran bir marka stratejisi oluşturduk. “Sır Ateştedir” değer önermesini markanın merkezine koyarak asıl meselenin ateş ustalığı olduğunu anlattık. Çünkü ateş, dünyanın çekirdeğinde yer aldığı gibi insanoğlunun kurduğu yeryüzü medeniyetinin de çekirdeğinde yer alır. Önemli olansa bu ateşe hükmedebilmektir.

 

Tasarlanan marka isimleri arasından Kırkikindi adı tercih edildi. Marka isminde Anadolu’nun bereketi temsil eden kırkikindi yağmurlarından esinlenildi. Markayı taşıyacak logo ve görsel kimlik içinse yine pek çok kültürel değeri içinde barındıran 40 rakamı öne çıkarıldı.

Sır Ateştedir

Biz, bin yıllardır ateşin sırrına meftunuz. Bir medeniyet bu ateşin ışığıyla yoğurduk. Ateş bakırı ısıtırsa başka, çeliği ısıtırsa başka, taşı ısıtırsa başka bir şey söyler. Ateş gazla yanarsa başka, odunla yanarsa başka, kömürle yanarsa başka bir şey yapar. Ateş bir dakika yanarsa başka, bir saat yanarsa başka, bir gün yanarsa bam başka bir deneyim sunar. Biz ateş ustaları; ateşin değdiği eti, sebzeyi, hamuru, ateşin hammaddesini biliriz. Ateşe de zamana da hükmederiz. Bu sayede ağzınızda helva gibi dağılan etleri, mis gibi kokan tencere yemeklerini, dışı çıtır içi pamuk gibi börekleri sofralarınızda unutulmaz bir deneyime dönüştürürüz. Kırkikindi: Sır Ateştedir!

 

Sonuç

Kırkikindi, açıldığı günden itibaren binlerce insana hizmet verdi. Hızla Konya halkı tarafından benimsendi ve özel anların mekanı haline geldi.

İlgili Vakalar